I Aups kan du njuta av lugn och ro under din semester.

Aups

Byn Aups är den södra porten till Gordes du Verdon, en plats känd över hela världen för sin vackra natur och de många sportaktiviteter som den erbjuder (klättring, vattensporter, naturvandringar, paddling, segelflygning, ridning etc…). Ligger ca en kvart med bil från byn.

Det bor ca 2.500 innevånare permanent i Aups. Under sommaren många, många fler. Det är en mycket levande och pittoresk by. Det finns slaktare, flera boulangerier (bagare) i byn samt naturligtvis massor av andra små butiker. Strax utanför byn finns en stor supermarket (Intermache) med manuell kött-, ost- och delikatessdisk. Dessutom har byns fiskaffär flyttat in med stort sortiment av spännande fisk, skaldjur, ostron, musslor etc. Affären är mycket välsorterad.

Två gånger i veckan är det marknad, onsdag respektive lördag. Den drar mycket folk, mao mycket välbesökt. Vi handlar oftast frukt, grönsaker och ostar, men det finns nästan allt.
Om du inte vill handla är det en fröjd att bara strosa omkring eller slå sig ner vid ett bord i solen och ta en café creme, ett glas rosé eller en kall öl.

Underbart med färsk fisk.
Vår eminenta slaktare i byn, en kalvfile inköpt där, så är middagen räddad.

I den tidigare gamla sjukhusbyggnaden finns det nu ett tryffel museum. I huset ligger också Turistbyrån. Där kan du också se bildspel på hur tryffeln hittas och hanteras. Där finns också vackra tryffeltallrikar, uppläggningsfat etc till försäljning.

Det finns gott om restauranger, bland annat La Truffe, som blivit en av våra favoriter. Den ligger ett par minuter från huset. Nadine som äger restaurangen tillsammans med sin man Sebastian talar lite skandinaviska då hon studerat i Danmark. Hon talar både franska, spanska och engelska. Det finns säkert ca 10 restauranger samt pizzerior i byn, så det är bara att välja. Brukar vara bra att boka i förväg. Beträffande pizzerior så finns det stenugnsbakade, de flesta, som antingen går att äta på plats eller att ta med sig hem. Även de andra små byarna runt omkring har bra restauranger. Då köket i huset är välutrustat kan en kalvfile från slaktarn grillas på uteplatsen (couren). Grilla med kanske en sallad med solmogna tomater eller något från marknaden. Njut i kvällsvärmen med levande ljus ute på uteplatsen.

Boule bana finns givetvis, du är ju i Provence. Ligger vid marknadsplatsen, har kvällsbelysning, är mycket välbesökt av byborna. Klot finns i skåpet i hallen, så varför inte prova? Mycket social sport. Nedanför finns också tennisbanor som går att hyra per timme, även tennisracketar.

Personalen på Office de Tourisme, turistbyrån, talar engelska, vilket kan vara en fördel. Här brukar också finnas information (en liten tidning) om aktiviteter som sker i byn eller utanför när man är här. Har du tur kan det vara konserter i kyrkan, dansuppvisningar eller orkestrar som spelar mm.

Meny