Aups

Aups och dess närmaste omgivning är känd för sina kulinariska specialiteter  framför allt vin, honung, olivolja, svart tryffel och speciellt under vintern där marknaden är bland den största i Frankrike.

Typisk provensalsk by med en rik historia som går tillbaka till gallo-romanska. I Aups kan du njuta av lugn och ro under din semester.

Aups (Zaou på provensalska) ligger 505 meter över havet på den första alpina foten och 60 km från stranden. Dess hälsosamma klimat, torrt och tempererat, är perfekt för semester och vila.

Byn Aups är den södra porten till Gorges du Verdon, en plats känd över hela världen för sin vackra natur och de många sportaktiviteter som den erbjuder (klättring, vattensporter, naturvandringar, paddling, segelflygning etc…) Ligger ca en kvart med bil från byn.

Det bor ca 2.500 permanent i Aups, en mycket levande och pittoresk by. Det finns slaktare, fiskaffär och 5 – 6 boulangerier (bagerier) i byn samt naturligtvis massor av andra små butiker. Strax utanför byn finns en stor supermarket med manuell kött- och ostdisk och delikatesser. Mycket välsorterad. Två gånger i veckan är det marknad, onsdag resp lördag.(Från november till mars är det också tryffelmarknad varje torsdag). Den är mycket välbesökt. Vi handlar oftast frukt, grönsaker och ostar men det finns nästan allt. Om du inte vill handla är det en fröjd att bara strosa omkring eller slå sig ner med en espresso, pastis, vin eller öl.

IMG_2669

Underbart med färsk fisk

IMG_2702

Vår eminenta slaktare i byn, en kalvfile inköpt där, så är middagen räddad.

I den tidigare gamla sjukhusbyggnaden kommer det att öppnas ett tryffel museum. Hela byggnaden är än så länge inte tillgänglig, men turistbyrån har flyttat in. Där kan du också se bildspel på hur tryffeln hittas och hanteras. Det finns också vackra tryffeltallrikar, uppläggningsfat etc till försäljning inne på turistbyrån.

Det finns gott om restauranger, bland annat en riktig gourmet restaurang Restaurang des Gourmets, 2 min från huset. Inte så stor, så att boka bord är att rekommendera. En annan är La Tryffe, som blivit en av våra favoriter. Den ligger också på samma avstånd. En av ägarna, damen som oftast serverar har studerat i Danmark, så hon förstår lite skandinaviska. Det finns 6 – 7 restauranger + pizzerior med mycket goda stenugnsbakade pizzor, antingen att äta på plats eller att ta med sig hem.

Boule bana finns givetvis, du är ju i Provence. Ligger vid marknadsplatsen, har kvällsbelysning, är mycket välbesökt av bybor. Men det är jätteroligt att spela själv. Nedanför finns också 2 tennisbanor som går att hyra per timme.

Personalen på Office de Tourisme, turistbyrån, talar engelska, vilket kan vara en fördel. Där finns också tips om vandringsleder. Här brukar också finnas information (en liten tidning) om aktiviteter som sker i byn eller utanför när man är där.

WordPress SEO